På EPP möte i Warsawa

Har idag åkt ner hit till Warsawa för att delta i en stor kongress för EPP, European Peoples Party. Den partigrupp i EU parlamentet som samlar moderater och kristdemokrater i Europa om man ska förenkla det. Ikväll har vi tagit två dokument som ska föreläggas kongressen, varav ett om den ekonomiska krisen och åtgärder för att motverka den, samt ett generellt om jobben som ska antas i plena. Här är flera kristdemokrater i morgon däribland Göran Hägglund och Mats Odell. Mötet kommer bli avstamp för alla EPP partier inför EU valet. I EU parlamentet är det inte alliansen mot Vänsterpartiet. I EU parlamentet är den största gruppen EPP där m, kd deltar. Sedan kommer den socialdemokratiska. Därutöver finns en grupp där fp och c ingår, Aldegruppen. De gröna har en egen och vänsterpartier har en egen också tror jag. Oftast kommer den mer borgerliga EPPgruppen och Socialdemokraternas grupp överens i EU parlamentet för att få igenom förslag där. Mer konsensuspolitik alltså. Men nu är det val och det är läge att markera olikheter! Ska bli spännande att se alla ministrar från Europa i morgon.

---{}---

Lunch med Ärkebiskopen

Har idag varit på lunch hos Ärkebiskopen Anders Wejryd, som jag hade till bordet. Det var en ära att vara en av fyra i vår riksdagsgrupp som valts ut att träffa ärkebiskopen för ett samtal om kyrkans framtid. Nu går snart det avtal ut som skrevs mellan kyrka och stat när man skilde de två åt. Avtalet var 10 årigt. Det innebär att en hel del frågor kan komma på bordet inom en snar framtid, som exempelvis kostnaden för bevarandet av det kulturarv som våra gamla kyrkor runtom i Sverige utgör. Denna kostnad delas idag mellan kyrka och stat. Jag tror nog de flest av oss upplever att det är allas våra gemensamma kyrkor. Och så vill vi väl ha det även i framtiden tänker jag...

---{}---

Ungdomsarbetslösheten

Idag besökte vi i arbetsmarknadsutskottet Arbetsförmedlingens huvudkontor hela förmiddagen. Det blev bra information om vad som händer. Vi fick bra och aktuell statistik. Om man ska säga något positivt om det dåliga arbetsmarknadsläget så är det att det inte ännu är så dåligt som det var på 90-talet. Enligt gamla scb definition så var arbetslösheten 1997 10% och nu är den 6 %. Något som man bör tänka på är att det varje år är 1 miljon arbetstillfällen rekryteringar per år och att vi nu går in i en tid där många kommer gå i pension. År 2012 kommer 122 000 personer att gå i pension enligt chefen på AF. Så läget är allvarligt men inte helt mörkt ändå kanske.

Ungdomsarbetslösheten (16-24 år)har många ingångar när man tittar på hur det går för den gruppen. Man måste kolla att vi nu har en befolkningseffekt som innebär att vi har 180 000 fler ungdomar ute nu på arbetsmarknaden än på 90 talet. 93 var arbetslösheten med den gamla definitionen 20% och nu ligger den på ca 24%.  Om man då säger att var fjärde ungdom är i utanförskap ska man veta att det då finns missnöjda gymnasieelever med i beräkningen och som i en undersökning säger sig hellre vilja arbeta än plugga. Av 148 000 är 66 000 heltidsstudenter. Så det finns en massa missnöjda studerande därute och som hellre skulle vilja arbeta. Ungdomar  16-24 år har annars en mycket kortare inskrivningstid som arbetslös än "vuxna", ca 200 dagar jmr med 600 dagar för "vuxna".

Nu är det många unga som behöver praktik- så har du eller ditt företag en plats att erbjuda så kanske det är läge att erbjuda det nu. Vi behöver alla hjälpas åt. De som kommit in i jobbgarantin för unga behöver praktikplatser nu!

---{}---

Alliansen på G

Idag har vi haft stor alliansaktivitet på centralstation under temat Samtal med Sverige. Det var jättekul att prata med folk och dom ville verkligen prata om situationen i Sverige idag. Det var alla åldrar. Man ville prata om utbildning och forskning, jobben, a-kassan, Sveriges ekonomi, om Stockholm som stads "utseende"- det byggs en massa fula hotell här nu sa en kvinna. En annan sa att Stockholm var som "en landsbygd", saknades vackra cafeer och restauranger vid alla vattendrag i Staden. En man som kommit hit från Irak tyckte att det var svårt för alla i Huddinge att få jobb och bostad. Han visade sin dotter dotter som var 40 dagar gammal , via ett foto i sin mobil. Jättesöt! Men dottern hade ingen egen bostad. Det var folk som stödde alliansen och det var folk som inte stödde alliansen. Nu har vi lagt alla lapparna med svaren i en låda som jag hoppas att alliansen nu analyserar....SVT var också där och kollade läget...

Bra artikel idag i svenskan, med unga kandidater till EU parlamentet som berättar varför det är viktigt med EU valet. De kanske inte når de unga via svenskan men ändå. Bl.a. Ella Bohlin (kd) med där.

---{}---

Hänt i veckan

Borg har kommit med vårbudgeten eller vårproppen som vi säger. En trygghetsbudget med satsningar på de arbetslösa och till kommunerna. 10+17 miljarder kronor i runda slängar. På ett alliansmöte sa Borg att propositionen "ska motverka nedgång i ekonomin. Budgeten ska säkra de offentliga finanserna och värna välfärdens kärnverksamhet, upprätthålla arbetslinjen genom aktiv arbetsmarknadspolitik och lägga grunden för återhämtningen så småningom".

En rapport om hedersrelaterat våld har kommit från stadshuset. Den bekräftar det många av oss vetat om. I kvinnoförbundet har vi gjort en intressant rapport som bekräftas i stadshusets undersökning.

Göran Hägglund och Ella Bohlin har presenterat partiets valmanifest inför EU valet. Det fick bra spridning i media. Partiet har ett bra program inför EU valet. Nu ska partiet också synas i TV reklam inför valet meddelar man via DN i lördags. Vi får hoppas att det ger oss det mandat vi så väl behöver i EU parlamentet. Kd tillhör den stora partigruppen EPP som har mest inflytande. EPP kommer snart att ha kongress i Warsawa och ta ett valmanifest. Då ska jag vara med.

Nu är våren verkligen här...har städat i trädgården i helgen och tagit fram utemöbler. Prövat min nya födelsedagscykel också för första gången. Den är så jättefin.

---{}---

Påsken och De tre musketörerna

Helgen har gått fort som vanligt. Idag sitter jag med handlingar till morgondagens utskott och mina räkningar. Har en massa utlägg som jag nu måste få in ersättning för. Annars har jag hunnit med teater(eller ska man säga rockkonsert?) på onsdagkvällen. Stadsteaterns "De tre musktetörerna" var en överraskning. En salig blandning av teater, musical, buskis med toner av Michael Jackson, porträtt av Dame Edna, Prince, och så förstås de klassiska musketörerna men i en skämtsam tappning. Det var bra musik, musiker och duktiga sångare som gav ett väldigt tryck på scen. Man tog förstås upp frågan om könsroller och könsidentifikation, vilket är legio idag och ibland blir man faktiskt ganska trött på att det måste in i överallt. Men man kan inte säga annat än att det var duktiga personer på scen. Men jag kom att tänka på att det liknande när vi i högstadiet satte upp en rockversion av Romeo och Julia. Det var något liknande men mer proffsigt förstås. Så gillar du pop/rock men också vackra musikalinslag så gå på denna föreställning!

Det var kanske inte någon precis klockren inledning på påsken precis. Det fick jag däremot när jag var i kyrkan på skärstorsdagen. Det var lugnt och stilla...

Sedan har vi hunnit ha pappa på middag, vänner på påskbuffe och så har vi börjat rensa pappas lägenhet som nu är såld. Vi får inte in mer grejer på hans äldreboende helt enkelt. Känns lite konstigt. Vad ska vi göra med allt? Man har ju förstås det mesta redan så det är mest nostalgi och minnen man söker.

---{}---

Riksdagsbloggare

Enligt DN söndag så har vi riksdagsbloggare inte särskilt många som ger kommentarer till våra blogginlägg och det stämmer. Själv har jag inte så många kommentarer men jag vet ju ändå att det finns dom som vill följa mig via bloggen så jag fortsätter nog blogga ändå, även om jag inte är en sån där superhäftig bloggare. Jag lägger inte heller ner så mycket tid som andra kanske gör, men det är ju en avvägning av hur mycket tid man anser att man vill lägga på sociala medier. Själv ser jag på min statistik vad gäller antal besökare till sidan,att fler och fler läser min blogg så det är väl bra så. Gick det åt andra hållet så kanske man skulle fundera...

---{}---

Wanja Lundby Wedin blir kvar

LO har hamnat i en svår situation. De ska nu gå ut i en EU valrörelse som ska handla om arbetstagarnas rättigheter och där jag antar att LO ska vara härförare och vallokomotiv. Men det började ju inte så bra det där med "arbetstagares rättigheter", för det var ju inte lönebonusarnas män man tänkte på precis! Nu gäller det alltså för LO och S att komma back on track till frågan om fackets medlemmar och krav på vad som ska gälla för utländska arbetstagare stationerade i Sverige(Lavalfallet blir det stora spöket). Att det enbart handlar om några tusen personer i förhållande till en arbetskraft på ca 4,5 miljoner i Sverige spelar inte så stor roll när retoriken ska rullas ut. Och att det är frågor som går att lösa på ett bra sätt för arbetstagarna spelar inte så stor roll. För nu gäller det för LO och socialdemokrater att framförallt misstänkliggöra allianspartierna på detta område, dvs att alliansen inte bryr sig om arbetstagarna. Nu återstår att se hur det ska gå till...för alliansen jobbar hårt för att motverka finanskris och saab- och volvokris mm. Vi gör ju en massa för att få fler i arbete men också för att fler ska få behålla sina jobb. Så come on LO, vi är beredda!

---{}---

Jazz och funk i Washington

Sista kvällen i Washington ägnade jag och Birgitta Ohlsson åt att gå på jazzklubb. Vi var på ett ställe som heter Blues Alley- washington Premiere Jazz supper club. Man äter och lyssnar på musik. Kvällens band hette Fertile ground och de spelade funk. Ingen av oss kände till gruppen men det var en fantastisk solist i gruppen och det var härligt sväng hela kvällen...

...sedan var det upp söndag morgon för att packa och så småningom ge oss av mot flygplatsen. Det är svårare omställning hemåt än dit med tidsomställningen. Väl hemmavid åt  jag lite brunch med Ludwig som har påsklov och sov sedan två timmar för att sedan bege mig till distriktsstyrelsens verkställande utskott...som började 16.00. Vi pratade mycket om upplägget på EU valrörelsen.

Hittade länk på FN förbundets sida om vår resa i USA. www.sfn.se/press/nyheter-fran-fn-forbundet/riksdagsledamoter-pa-fn-resa-till-usa/

---{}---

Cherry Blossom Festival

Idag ska jag och Birigtta Ohlson ut på lite sightseeing. Det är lördag och programmet är slut med vår grupp och alla de andra har åkt från Washington. Vi är kvar då vi åkte ut söndag och vi måste stanna över en lördag för billiga flygbiljetter. Så vi åker först hem i morgon. Så idag ska vi roa oss med att gå på Cherry Blossom festival, som hyllar alla vackra körsbärsträd som nu står i full blom här i stan. Vi kanske hinner med lite shopping också och någon ny restaurang för kvällen. Även om man helst vill hem efter en vecka på resa så är det tur att vi har så kul ihop. Två feminister på vift och som har mycket att prata om...

---{}---

Världsbanken

Igår var vi på Världsbanken här i Washington. Först ett möte med Lars Thunell som leder IFC International Finance Corporation som är en del av Världsbanken. Intressant att höra om aktuella investeringsprogram. Vi träffade också Shantayanan Devarajan som är på Afrikaenheten som beskrev situationen med anledning av finanskrisen. Det var en mörk bild men samtidigt visade på Afrikas potential. (Om man vill veta mer kan man visst gå in på hans blog som hade namnet africacan). Vi åt lunch med det nordiska teamet som leds av normannen Svein Aass, men även Erik Eldhagen och Stefan Isaksson som är från finansdep resp UD. Vid lunchen fick vi en dragning om Världsbankens arbete. Banken har en viktig roll, men det finns också svårigheter när så många länder är involverade i beslutsfattande. Men man fick i alla fall en annan bild än den som tidigare visats och som var något mer posítiv. Banken kan bidra till utveckling på många sätt, och det finns stort intresse för jämställdhetsfokus på utvecklingsarbetet vilket gör att Sverige ofta får ge råd i dessa frågor.

---{}---

På resa i USA- med anledning av milleniemålen

Är på resa i USA. FN förbundet har ordnat en parlamentarikerresa för att studera hur det går med FNs millenimål som ska vara uppnådda 2015. Biståndsmål som handlar om att halvera fattigdom och satsa på klimatfrågan, kvinnors utbildning mm. Vi är sju riksdagsledamöter och tre tjänstemän från FN förbundet. Vi började resan i New York där ju alla FNs organisationer finns samlade med en massa bokstavskombinationer som UNDP, UNFPA, UNDG. Vi fick förstås briefing av vår svenska FN ambassadör med stab också. Det finns en stor representation där. De lägger just nu ner mycket arbete på att förbereda Sveriges ordf skap i EU som även påverkar arbetet för SE i FN.

 Finanskrisen har försvårat möjligheterna att nå målen till 2015 helt klart. Men de flesta FN organisationerna sätter ändå Sverige högt då vi är stora biståndsgivare och som de har stor tilltro till och respekt för. Vi pratar också om vikten av mänskliga rättigheter och om vikten av jämställdhetssträvanden för att snabba på utvecklingen. Ex vet man att man får mest spinn off effekter om man satsar på flickors utbildning. Säkerhetspolitiken kommer också upp vilket förstås är naturligt.

Igår for vi med tåg från NY hit till Washington. Idag har vi bl.a. träffat två kongressledamöter och tjänstemän på State Department. Det var bra att höra om hur de ser på vad som händer i USA just nu. Själv tryckte jag på i frågan om vikten av frihandel. Vi besökte vår ambassad och träffade ambassadören Jonas Håfström med stab. vi hann också med att besöka Jens Henriksson på IMF. Han gav en bra bild av ekonomiska läget. Det är ju viktigt för hur vi ska kunna satsa på biståndet.

I morgon är det sista dagsprogrammet.

---{}---